Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Μονώσεις ταρατσών: Βασικές γνώσεις για αυτούς που δεν κατέχουν

5:28 μ.μ. 0 Comments

Μονώσεις ταρατσών: Βασικές γνώσεις για αυτούς που δεν κατέχουν

 

Απαντήσεις απόλυτα εκλαϊκευμένες για να είναι κατανοητές ακόμη και απο ένα παιδί του δημοτικού, δίνει ο κ. Χρήστος Στρογγύλης, Πολ. Μηχ/κός-MBA-DipM , για τις μονώσεις ταρατσών. Πρόκειται ουσιαστικά, για μία σταχυολόγηση ερωτήσεων από ανθρώπους που είναι τελείως άσχετοι με το αντικείμενο.

Μπορώ να στεγανοποιήσω την ταράτσα μου από μέσα; Δηλαδή στο ταβάνι;
- Αυτό δεν μπορεί να γίνει για κανένα λόγο. Πάντα δουλεύουμε από την εξωτερική πλευρά, δηλαδή στο επάνω μέρος της ταράτσας.

Μπορώ να κάνω στεγανοποίηση και μόνωση με ένα μόνο υλικό;
- Κι αυτό δεν είναι εφικτό. Χρειάζονται 2 ξεχωριστά υλικά + κάποιες άλλες στρώσεις που μπορεί να είναι οι κλίσεις ή κάποια στρώση βατότητας (που να επιτρέπει τη χρήση του χώρου χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού των μονωτικών στρώσεων).

Μπορώ να κάνω θερμομόνωση με λεπτά υλικά, δηλαδή με κάτι που επαλείφεται ή με μια στρώση στεγανοποιητική, όπως ένα ασφαλτόπανο;
- Όχι, κατηγορηματικά! Η θερμομόνωση γίνεται με υλικά που έχουν κάποιο πάχος. Το πάχος αυτό επιλέγεται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία είναι ενταγμένο το κτίριο.

Έχω ακούσει για κάτι ασφαλτόπανα με επένδυση αλουμινίου που κάνουν και θερμομόνωση. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο;
- Όχι βέβαια! Πρόκειται για μια υπεραπλουστευμένη ερμηνεία της ανακλαστικής ιδιότητας του αλουμινίου. Τα ασφαλτόπανα αυτά μπορούν να προστατεύσουν κάπως από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αυτό όμως μόνο όταν η ταράτσα δεν είναι καλά θερμομονωμένη και επίσης μόνο αν η επιφάνεια του αλουμινίου διατηρείται καθαρή (χωρίς σκόνες και ρύπους).

Τι είναι το ασφαλτόπανο για το οποίο ακούμε τόσο συχνά;

- Είναι ένα λεπτό στεγανοποιητικό φύλλο που αποτελείται από ασφαλτική ύλη εμπλουτισμένη και βελτιωμένη με πολυμερή υλικά. Στο μέσο του περίπου είναι ενισχυμένο με ένα συνθετικό οπλισμό που του προσδίδει αντοχή σε τρύπημα, σχίσιμο κλπ. Τα ασφαλτόπανα πωλούνται υπό τη μορφή φύλλων πλάτους 1m και μήκους 8-10m και κολλιούνται πάνω στην ταράτσα με φλόγιστρο, αφού πρώτα αυτή επαλειφθεί με ένα προετοιμαστικό αστάρι. Όλη η επιτυχία είναι να κολληθούν σωστά οι αρμοί τους. Υπάρχουν πολλές ποιότητες ανάλογα με την ασφαλτική τους ύλη, τον οπλισμό τους, το πάχος τους και την επιφανειακή τους προστασία.

Δεν έχω καθόλου κλίσεις. Μπορώ να κάνω στεγανοποίηση;
- Είναι κάτι που δεν συνιστάται με τίποτα. Η σωστή αποστράγγιση είναι πάντα η μισή στεγανοποίηση. Εάν μένουν τα νερά πάνω στη στεγανοποιητική στρώση, αργά ή γρήγορα βρίσκουν δίοδο προς τα κάτω.

Εάν παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να δημιουργήσω κλίσεις, ποιο είναι το προτιμότερο στεγανοποιητικό υλικό;
- Ένα παχύ, ελαστομερές ασφαλτόπανο θα είναι πιο ασφαλές από κάποιο άλλο στεγανοποιητικό υλικό.


Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά είδη ασφαλτοπάνων και μπερδευόμαστε άσχημα;
- Δεν υπάρχει διαφορά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει με τα αυτοκίνητα και τα ψυγεία όπως και με το τυρί, το ψωμί κλπ. Είναι θεμιτό να προσπαθεί κανείς να παράγει προϊόντα που απευθύνονται σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς και εκπληρώνουν συγκεκριμένες ανάγκες. Πάντως σας συνιστώ να αναθέσετε την επιλογή του κατάλληλου ασφαλτοπάνου σε άτομα - γνώστες που τους εμπιστεύεστε.

Τι είδους υλικό να χρησιμοποιήσω για τη θερμομόνωση της ταράτσας μου;
- Νομίζω ότι η εξηλασμένη πολυστερίνη με την άριστη συμπεριφορά της έναντι της υγρασίας και με τη μεγάλη της θλιπτική αντοχή (αντοχή σε πίεση δηλαδή) έχει μια προτεραιότητα στις μονώσεις ταρατσών. Βέβαια μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε διογκωμένη πολυστερίνη με επαρκή αντοχή σε θλίψη ή νέα γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα θερμομονωτικά πλακάκια που συνδυάζουν τη θερμομόνωση με τη βατότητα.


Είναι όντως τα θερμομονωτικά πλακάκια μια σοβαρή κι επαρκής λύση για τη θερμομόνωση της ταράτσας μου;
-Αναμφισβήτητα ναι! Τα θερμομονωτικά πλακάκια παρέχουν όλα τα εχέγγυα για μια σοβαρή θερμομονωτική δουλειά.


Υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα υγρασίας που βλέπω στο ταβάνι μου να προέρχεται από εσωτερικά αίτια; Να μην είναι δηλαδή υπεύθυνη η βροχή;
- Σαφέστατα. Πολλά ταβάνια φαίνονται υγρά και μαυρίζουν από εσωτερικές συμπυκνώσεις και ανάπτυξη μούχλας. Συνεπώς θα πρέπει πρώτα να γίνει μια σωστή διάγνωση.

Μπορώ να κάνω θερμομόνωση χωρίς στεγανοποίηση;
- Βεβαίως και μπορείτε, εάν δεν έχετε προβλήματα στεγανοποίησης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά εξηλασμένη πολυστερίνη.


Τι είναι η ανεστραμμένη μόνωση και τι διαφορές έχει από τη συνηθισμένη μόνωση;
- Ανεστραμμένη λέγεται η μόνωση σε μια ταράτσα, όταν η θερμομόνωση μπαίνει πάνω από τη στεγανοποίηση κατά παράβαση της συνηθισμένης πρακτικής.


Γιατί μπαίνουν πάνω από τη θερμομόνωση χαλίκι, ταρατσόπλακες κλπ.

- Αυτό γίνεται στην ανεστραμμένη μόνωση για τους εξής λόγους: Πρώτα χρειάζεται κάτι βαρύ για να εμποδίζει την υφαρπαγή των θερμομονωτικών πλακών από τον αέρα. Δεύτερον, να εμποδίζει το δυνητικό φαινόμενο της άνωσης σε περίπτωση που μαζευτούν νερά. Και βέβαια χρειάζεται και προστασία από τον ήλιο αλλά και κάποια βατότητα που οι θερμομονωτικές πλάκες δεν παρέχουν.

Μπορώ να κάνω μόνος μου τη μόνωση της ταράτσας μου;
- Αν και είμαι υπέρμαχος της do-it-yourself λογικής, εν τούτοις υπάρχουν κάποια όρια στις δυνατότητές σας, όσο και να πιάνει το χέρι σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μόνος σας μια στεγανοποίηση με επαλειφόμενο υλικό ή να περάσετε εύκολα θερμομονωτικά πλακάκια. Δεν θα ήταν όμως εύκολο να εφαρμόσετε μόνοι σας ασφαλτόπανα. Εν πάση περιπτώσει έχουμε online μια μεγάλη σειρά από do-it-yourself εφαρμογές μονώσεων.

Τα φρεάτια συλλογής των νερών δεν είναι καλά τοποθετημένα. Χρειάζεται υδραυλικός;
- Όχι. Είναι δουλειά του μονωτή. Ένας έμπειρος μονωτής θα αναλάβει να τα αποκαταστήσει.

Να προτιμήσω ασφαλτόπανα με άνω όψη ψηφίδα ή με φύλλο αλουμινίου;
- Η άποψή μας είναι να προτιμήσετε ασφαλτόπανα με ψηφίδα. Για τα ασφαλτόπανα αλουμινίου υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, οι οποίοι αναλύονται διεξοδικά στους δικτυακούς μας τόπους. Εν τούτοις αν επιλέξετε ασφαλτόπανο αλουμινίου, προτιμήσετε το γαλλικό ασφαλτόπανο Armalu που είναι το κορυφαίο στο είδος του.


Έχει νόημα να βάλω ασφαλτόπανα με λευκή ψηφίδα αντί για τη σκούρα γκρι;
- Σαφώς! Κοστίζει ελάχιστα παραπάνω και υπό δεδομένες συνθήκες θα σας βοηθήσει όσον αφορά την ανάκλαση της θερμότητας.

Πόσο κοστίζει μια καλή στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα;
- Γενικά για τη Θεσσαλονίκη το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 9,00-12,00 ευρώ/m2 πλέον Φ.Π.Α. Η διαφορά στην τιμή έχει να κάνει σχέση με την επιλογή του υλικού και το μέγεθος της δουλειάς. Η τιμή επηρεάζεται έμμεσα και από πολλούς άλλους παράγοντες.

Και πόσο μπορεί να αντέξει μια στεγανοποίηση με ασφαλτόπανο;
- Περισσότερο από 20 χρόνια, αν πρόκειται για καλό ασφαλτόπανο περασμένο από έμπειρα χέρια. Μπορεί όμως να μη βγάλει ούτε το χειμώνα, ένα ενδεχόμενο που γίνεται ολοένα και πιο πιθανό λόγω της εισόδου στο επάγγελμα του μονωτή πολλών ανειδίκευτων και τυχάρπαστων συνεργείων.

Πόσο κοστίζει η θερμομόνωση μιας ταράτσας;
- Αν πρόκειται για θερμομονωτικά πλακάκια, υπολογίστε 23,00-24,00 ευρώ/m2 + Φ.Π.Α. Αν χρησιμοποιήσετε πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης και μια επίστρωση από ταρατσόπλακες, τότε θα κερδίσετε λίγα ευρώ/m2.


Μπορώ να περπατήσω πάνω στα ασφαλτόπανα;
- Ναι, με τη δέουσα όμως προσοχή. Όλα τα στεγανοποιητικά υλιικά είναι εύκαμπτα για να παρακολουθούν με ευχέρεια τις συστολοδιαστολές του υποστρώματος (της ταράτσας εν προκειμένω). Όντας λοιπόν εύκαμπτα, δεν μπορεί παρά να είναι ευάλωτα από μηχανική άποψη. Ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να κινούμαστε άνετα πάνω στην ταράτσα είναι να χρησιμοποιηθεί μια σκληρή/ανθεκτική τελική επίστρωση όπως πλακάκια, πλάκες πεζοδρομίου, τσιμεντοκονία κλπ. Εν πάση περιπτώσει η βατότητα ενός ασφαλτοπάνου είναι επαρκής για τις κλασσικές εργασίες συντήρησης.

Αυτοί οι πλαστικοί εξαερισμοί που βάζουν στις ταράτσες τι ρόλο παίζουν;
- Μπαίνουν για την απαγωγή τυχόν υδρατμών έτσι ώστε να μην έχουμε υγροποιήσεις αλλά και να μην εξασκούνται πιέσεις στη στεγανοποιητική μεμβράνη (ασφαλτόπανα κλπ.). Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε λόγω υδρατμών που μεταναστεύουν από μέσα προς τα έξω, είτε από υγρά υποστρώματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής.


Να βάλουμε λοιπόν εξαερισμούς;
- Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται. Και όσοι τους βάζουν, στην πλειοψηφία τους βάζουν με λανθασμένο τρόπο. Έτσι καταντούν πληγές για τη στεγανοποίηση και κερκόπορτες για τα όμβρια νερά. Σας συνιστώ να διαβάσετε το εξειδικευμένο άρθρο μου πάνω στο θέμα (googling: εξαερισμοί + μονώσεις).

Είμαι εξασφαλισμένος με τη γραπτή εγγύηση που παίρνω στα χέρια μου;
- Εξαρτάται από πού προέρχεται, δηλαδή ποιος την υπογράφει. Πολλές φορές οι εγγυήσεις έχουν αξία ισοδύναμη με αυτήν του χαρτιού πάνω στο οποίο έχουν γραφτεί. Δηλαδή, έπεα πτερόεντα! Τα συνεργεία μονώσεων φτιάχνονται και διαλύονται εν μία νυκτί. Έτσι, όταν φθάσει η αποφράδα στιγμή, άντε να τους βρεις.

Ζω σε ρετιρέ και έχω πρόβλημα με το νερό. Η ταράτσα είναι κοινόχρηστη και οι περισσότεροι ποιούν την νήσσαν. Τι να κάνω; Να πληρώσω μόνος μου;
- Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν με τα ρετιρέ. Έχουν τα καλά τους, έχουν και τα κακά τους. Εφόσον όμως η ταράτσα είναι κοινόχρηστος χώρος, έχουν όλοι υποχρέωση να συμβάλλουν στη στεγανοποίηση ανάλογα με τα τετραγωνικά του διαμερίσματός τους και ανεξαρτήτως ορόφου.


Έλα όμως που αρνούνται πεισματικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη!
- Το φαινόμενο αυτό είναι υπαρκτό αλλά ευτυχώς όχι συνηθισμένο. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί λόγω της κρίσης. Στην περίπτωση αυτή προχωρήστε μόνοι σας στη στεγανοποίηση για να μην καταστραφεί το σπίτι σας.Κάντε τη δουλειά νομότυπα μαζεύοντας τα απαραίτητα παραστατικά και δώστε την υπόθεση στον δικηγόρο σας. Τις περισσότερες φορές στο άκουσμα του δικηγόρου οι αρνητές συμμορφώνονται.

Τι ισχύει για τη θερμομόνωση σε κοινόχρηστη ταράτσα;
- Δεν υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής των υπολοίπων ενοίκων. Είναι καθαρά ένα θέμα που αφορά τους κατοίκους του τελευταίου ορόφου. Για να προχωρήσετε, θα πρέπει να αποσπάσετε την έγκριση της πλειοψηφίας. Προσέξτε έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε την κατασκευή από στεγανοποιητικής άποψης. Κι επίσης, προσέξτε έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βατότητα και άνετη πρόσβαση.

Μπορώ να στεγανοποιήσω το μέρος της ταράτσας που με αφορά;
- Βεβαίως, αλλά δεν θα είστε 100% εξασφαλισμένοι, μιας και το νερό ακολουθεί μέσα στο μπετόν της πλάκας απρόβλεπτες και μακρινές διαδρομές.

Έχω ακούσει για ψυχρά χρώματα που βοηθούν στη θερμομόνωση της ταράτσας. Ισχύει κάτι τέτοιο;
- Βέβαια, αν και καλλιεργούνται συνήθως ανεδαφικές προσδοκίες. Ψυχρά λέγονται τα χρώματα που ανακλούν υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας, αλλά και επανεκπέμπουν προς το περιβάλλον υψηλά ποσοστά της απορροφηθείσας ακτινοβολίας. Τα λευκά χρώματα είναι και τα πιο αποτελεσματικά. Τα ψυχρά χρώματα βοηθούν μόνο το καλοκαίρι και μόνο εφόσον η ταράτσα δεν είναι καλά θερμομονωμένη.

Έχω ρωτήσει 3 "ειδικούς" και έχω πάρει 3 διαφορετικές απόψεις για τη μόνωση της ταράτσας μου. Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Και 13 να ρωτήσετε, θα πάρετε 13 διαφορετικές απόψεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί και πολλές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αλλά κυρίως γιατί οι περισσότεροι αγνοούν τους βασικούς κανόνες της δομοφυσικής και εισηγούνται τελείως αδόκιμες λύσεις. Είναι δική σας ευθύνη να βρείτε τον κατάλληλο μονωτή, όπως είναι δική σας ευθύνη να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό, δάσκαλο κλπ.

Ποια περίοδος είναι κατάλληλη για να κάνω τη μόνωση της ταράτσας μου;
- Ευτυχώς στην Ελλάδα οι περίοδοι των μονώσεων είναι πολύ εκτεταμένες. Καλό είναι να αποφεύγετε τις περιόδους των βροχών. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ότι στους μήνες αιχμής και δεν θα σας προσέξουν όσο θα έπρεπε, αλλά και θα πληρώσετε περισσότερα χρήματα. Αποφύγετε οπωσδήποτε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Πηγή: www.macon.gr               

Συνέπεια-Εγγυηση εργασιων-Εμπειρια ανω των τριαντα ετων εργασιας.

.

.
Visit